Latest News/Investor Alert

Corporate News | Industry News

AppAsia bakal kendali Yellow Pages milik TM

APPASIA Bhd telah menandatangani perjanjian dengan Telekom Malaysia Bhd untuk mengembangkan platform digital Yellow Pages bagi tempoh permulaan lima tahun.

Ini berikutan laporan sebelum ini mengatakan AppAsia mungkin telah membuat perjanjian bernilai RM2 bilion dengan TM.

Sebagai sebahagian daripada perjanjian itu, AppAsia akan mengendalikan halaman perniagaan talian tetap TM yang diletakkan di bawah halaman ikonik Yellow Pages.

AppAsia ditugaskan untuk merombak Yellow Pages bagi membantu TM memecah industri periklanan digital yang dianggarkan bernilai RM2.25 bilion, kata sumber seperti dilaporkan NST Online.

Dalam makluman Bursa Malaysia semalam, AppAsia mengatakan bahawa syarikat milik penuhnya, AppAsia Tech Sdn Bhd (ATSB), telah menandatangani perjanjian dengan unit TM iaitu TM Info-Media Sdn Bhd (TMIM) untuk membangun, memasarkan dan mempromosikan platform digital Yellow Pages bagi tempoh permulaan selama lima tahun.

TMIM akan menyediakan kandungan dan pangkalan data ke platform digital Yellow Pages, mengembangkan saluran pengedaran penjualan dan memasarkan platform, termasuk kepada pelanggan perniagaan sedia ada dan baru TM.

TMIM dan ATSB akan membahagikan hasil yang diperoleh dari platform itu sesuai dengan nisbah perkongsian yang ditetapkan, kata maklumat yang difailkan itu.

Yellow Pages adalah direktori perniagaan digital terkemuka di Malaysia yang dimiliki oleh TMIM dan mempunyai maklumat 500,000 perniagaan yang mudah dicari dalam talian.

Perjanjian itu diharapkan dapat mengubah Yellow Pages menjadi platform digital sepenuhnya dengan ekosistem dalam talian sendiri dan gerbang pembayaran menggunakan kecerdasan buatan terkini dan teknologi data besar, katanya kepada Bursa Malaysia.

Ia juga diharapkan dapat memberi kesan kewangan yang besar pada pendapatan AppAsia di masa depan kerana ia akan membolehkan syarikat memiliki akses ke pangkalan pelanggan yang besar seterusnya membantunya mewujudkan peranan besar dalam industri pengiklanan digital bernilai RM2.3 bilion di Malaysia.

Sementara itu, difahamkan bahawa Pelaburan Mara Bhd (PMB), yang secara bertahap meningkatkan pemilikannya dalam AppAsia, memainkan peranan penting untuk AppAsia mendapatkan perjanjian itu.

 

Source: My Metro